Hoe gaat Enduris om met het coronavirus? Meer informatie

Spanningsproblemen

Spanningsproblemen? Samen zorgen voor een evenwichtig elektriciteitsnetwerk

 

Wat zijn spanningsproblemen?

Thuis en op kantoor bent u aangesloten op het laagspanningsnet. De spanning op dat net is ongeveer 230 volt. Bij een te lage spanning zal een elektrisch apparaat niet werken. Bij een te hoge spanning kan het juist beschadigen. In beide gevallen is er dan een spanningsprobleem. Om beschadigingen aan uw apparatuur te voorkomen, bestaan er regels waarin staat aan welke eisen de spanning moet voldoen. Fabrikanten van apparatuur houden hier rekening mee. Desondanks kunnen er toch spanningsklachten zijn.

Hoe te herkennen?

Als de spanning niet aan de eisen voldoet dan kan dit spanningsproblemen veroorzaken. Klachten die bij spanningsproblemen op kunnen treden zijn o.a.:

•           Het niet of slecht functioneren van apparatuur;

•           Knipperende verlichting;

•           Uitval van apparatuur.

 

Verantwoordelijkheid

Enduris is verantwoordelijk voor een goede spanningskwaliteit. Die verantwoordelijkheid loopt tot aan het aansluitpunt in uw pand. De installatie achter de elektriciteitsmeter is uw eigen verantwoordelijkheid. Als u klachten heeft over de spanningskwaliteit, onderzoek dan eerst of het niet aan uw eigen apparatuur ligt. U kunt hierbij de hulp van uw installateur inschakelen. Wanneer u zeker weet dat uw installatie niet de oorzaak van het probleem is, kunt u contact opnemen met Enduris.

 

Lees meer over spanningsproblemen of over Spanningskwaliteit in uw regio [bron: www.uwspanningskwaliteit.nl]

of
bekijk de video over spanningsproblemen

Zonne-energie en spanningsproblemen

Steeds meer Nederlandse huishoudens kiezen voor zonne-energie. Dat is een goede zaak maar het kan gevolgen hebben voor het elektriciteitsnetwerk. Om het transport van energie ook in de toekomst vlekkeloos te laten verlopen, is het verstandig even te checken of uw zonnepanelen op een juiste manier in uw meterkast zijn aangesloten. Zo zorgen we nu en in de toekomst voor een evenwicht op het elektriciteitsnetwerk.

Aansluiten

Een aanzienlijk deel van de meterkasten heeft een zogenaamde driefasen-aansluiting. De zonnepanelen zijn door uw installateur aangesloten op fase 1, fase 2, fase 3 of verdeeld over de drie fasen. Het gelijkmatig verdelen van de zonnepanelen over de drie fasen is de meest optimale manier om uw zonnepanelen aan te sluiten. Heeft u een drie-fasen aansluiting en kiest u er voor om uw zonnepanelen op één fase aan te sluiten? Daarvoor heeft Enduris een vuistregel ontwikkeld.

Vuistregel 

Deze vuistregel geldt alleen voor driefasen-aansluitingen. Op basis van het huisnummer kan uitgerekend worden op welke fase de zonnepanelen aangesloten dienen te worden. Als iedereen deze vuistregel hanteert, neemt de kans op ernstige asymmetrie in het elektriciteitsnet sterk af. De vuistregel is als volgt:

  1. Neem het huisnummer van de betreffende aansluiting;
  2. Neem de toevoeging aan het huisnummer en zet deze om naar een cijfer (geen toevoeging=0, A=1, B=2, C=3, D=4, enz.);
  3. Tel het huisnummer en de omgerekende toevoeging bij elkaar op;
  4. Deel de uitkomst door drie;
  5. Bepaal de rest;
  6. Is de rest gelijk aan 1? Dan dienen de zonnepanelen op fase 1 aangesloten te worden;
  7. Is de rest gelijk aan 2? Dan dienen de zonnepanelen op fase 2 aangesloten te worden;
  8. Is de rest gelijk aan 0? Dan dienen de zonnepanelen op fase 3 aangesloten te worden. 

Fasulator

Nog makkelijker is het om de juiste fase via de fasulator te berekenen. Met één druk op de knop heeft u direct de juiste uitkomst.

 

Per 1 januari 2019 realiseert Enduris in nieuwe situaties alleen nog maar 3 fasen aansluitingen.

Eén van de voordelen is dat Enduris hierdoor maatregelen kan nemen om problemen in het elektriciteitsnet te beperken.

De Fasulator hoeft bij aansluitingen die na 2018 gerealiseerd zijn daarom niet meer toegepast te worden bij het aansluiten van zonnepanelen.  

 

De Fasulator is beschikbaar als webapplicatie die na één keer openen ook offline te gebruiken is. Download de Fasulator ook als app voor uw smartphone of tablet.

 

Fasulator webapplicatie