Hoe gaat Enduris om met het coronavirus? Meer informatie

Capaciteit aansluiting gas

Past de huidige aansluitwaarde van de aansluiting gas bij de capaciteit die u nodig heeft? Op de jaarrekening van uw energieleverancier staat welke capaciteitscategorie uw aansluiting gas is. Neem contact op met een erkend installateur wanneer u twijfelt of u huidige capaciteit juist is. 

 

Kleiner dan 10 m3/uur

Als op de jaarrekening van de leverancier staat capaciteit t/m 10 m3/uur (t/m G6), dan betekent dit dat de capaciteit van de aansluiting zich bevindt in de categorie Aansluitcapaciteit t/m 10 m3/uur (gasmeter t/m G6). Mocht u zich in deze categorie bevinden dan heeft u de capaciteit die bij u past. Een lagere capaciteitscategorie is niet mogelijk. In deze categorie bevindt zich het overgrote deel van de kleinverbruik gasklanten.

 

Groter dan 10 m3/uur

Is de capaciteitscategorie van uw gasaansluiting groter dan 10m3/uur (gasmeter G6), bijvoorbeeld groter dan 10 en kleiner of gelijk aan 16 m3/uur (gasmeter G10), dan is het goed om hiernaar te (laten) kijken. Vooral  voormalige bedrijfswoningen, voormalige boerderijen of gerenoveerde woningen (isolatie) kunnen een hogere aansluitcapaciteit hebben die niet meer nodig is.

 

Past uw huidige capaciteit? 

Voor het vaststellen van de juiste de capaciteit van de gasmeter die in uw pand aanwezig is, toegepast op uw situatie, kunt u contact opnemen met uw installateur of uw onderhoudsbedrijf.

 

Samen met hen beoordeelt u het beste welk type gasaansluiting bij uw situatie past op basis van de piekbelasting die u mogelijk heeft.​ Mocht u of een installateur tot de conclusie komen dat de aansluiting verlaagd kan worden, dan kunt u een aanvraag tot verlaging doen. Hiervoor betaalt u een eenmalige vergoeding, echter de periodieke kosten gaan omlaag.