Hoe gaat Enduris om met het coronavirus? Meer informatie

Slimme allocatie

Wat is slimme allocatie?

Bij slimme allocatie wordt de energievraag van een consument direct teruggekoppeld naar de producent, waardoor vraag en aanbod gemakkelijker in balans te houden is.

 

Waarom slimme allocatie?

Door de groeiende populariteit van zonnepanelen, micro-WKK’s, elektrische auto’s en warmtepompen, staat de energiesector voor nieuwe uitdagingen. Een slimmer netwerk is nodig, met meer real-time inzicht in vraag en aanbod. Voor real-time inzicht spelen slimme meters een cruciale rol en zal de sector nieuwe mogelijkheden bieden.

 

Specifiek tijdstip

Slimme meters maken het makkelijker om het specifieke tijdstip van energieconsumptie te bepalen, waardoor nieuwe marktmogelijkheden ontstaan.

Door slimme allocatie kunnen leveranciers hun productaanbod spreiden. Bijvoorbeeld via een tijdsafhankelijke prijstelling. Een simpele variant bestaat al in de vorm van Dag- en Nachtstroom via aparte bemetering. Via de slimme meter kan de prijs echter variëren per gekozen tijdsinterval (bijvoorbeeld per kwartier of per uur).

 

Dagelijkse uitlezing van de slimme meter

Het kan zijn dat u een product of dienst heeft afgenomen van uw energieleverancier waarvoor Enduris uw meterstanden, dagelijks op kwartierbasis, moet uitlezen en verwerken.

Dit is nodig zodat uw energieleverancier de gekozen producten of diensten aan u kan leveren. Ook kan zij u hiermee een passend leveringscontract aanbieden en haar producten en diensten beter op u afstemmen.

 

Privacy

Wanneer u zo’n product of dienst heeft gekozen, zal uw energieleverancier ons vragen om de meterstanden vaker uit te lezen en te verwerken. Wij zullen bij u, middels een brief,  verifiëren of u inderdaad een dergelijk product of dienst bij uw energieleverancier heeft afgenomen.

 

Heeft u niet bewust toestemming gegeven en wilt u niet dat uw meterstanden dagelijks worden uitgelezen? Dan kunt u dit stopzetten via het formulier Stopzetten uitlezen kwartierwaarden.