Hoe gaat Enduris om met het coronavirus? Meer informatie

Zelf energie produceren

De energie van de zon is schoon en onuitputtelijk. Met zonnepanelen draagt u bij aan een duurzame energievoorziening. U bespaart bovendien flink op uw energierekening. Ook op bewolkte dagen levert een zonnepaneel op. De opbrengst is te wisselend om uw huis of bedrijf het hele jaar volledig te voorzien van elektriciteit. Maar de zon kan wel een bijdrage leveren die zeer de moeite waard is.

Steeds sneller terugverdiend

Als u na 27 april 2019 een opwekinstallatie koopt moet deze aan nieuwe wettelijke eisen voldoen. Informeer bij uw gemeente of u een speciale vergunning nodig heeft en of er subsidiemogelijkheden zijn.

 

Zonnepanelen worden steeds goedkoper. Daardoor is de terugverdientijd aan het dalen. Deze terugverdientijd is afhankelijk van veel factoren. Aanschafprijs, vermogen, hellingshoek, positie ten opzichte van de zon, staan er hoge bomen in de buurt, et cetera. Sommige daken zijn niet zo geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Een paal of stelling in de tuin kan een goed alternatief zijn. 

 

Produceren de zonnepanelen meer energie dan nodig is? U kunt dan het overschot terugsturen in het elektriciteitsnet. Hiervoor ontvangt u een vergoeding van uw energieleverancier. Bent u consument of zakelijke kleinverbruiker? Dan moet u beschikken over een energiemeter die in- en uitgaande elektriciteit kan meten. Bijvoorbeeld een slimme meter. Enduris kan deze meter in uw huis of bedrijf plaatsen.

Subsidie

Er zijn interessante subsidies voor zonnepanelen, zoals de SDE-regeling. Op www.energiesubsidiewijzer.nl vindt u meer informatie over subsidies.

Brutoproductiemeter

Als u gebruik maakt van subsidie voor zonnepanelen, heeft u een brutoproductiemeter nodig om te registreren hoeveel u totaal aan stroom hebt opgewekt met uw zonnepanelen. Met deze meter is te zien hoeveel energie is opgewekt.