Hoe gaat Enduris om met het coronavirus? Meer informatie

Energie terugleveren

Energie terugleveren

Als u meer energie opwekt dan u verbruikt, kunt u het overschot teruggeven aan het net. Hiervoor ontvangt u een vergoeding van uw energieleverancier. Als consument of zakelijke kleinverbruiker moet u beschikken over een energiemeter die in- en uitgaande elektriciteit kan meten. ​Enduris kan zo’n meter in uw huis of bedrijf plaatsen. Een slimme meter is hiervoor bij uitstek geschikt. Ook deze meters zijn geschikt voor teruglevering.

 

Registratie voor teruglevering van energie

Wekt u eigen energie op en levert u die terug aan het net? Dan vragen wij u uw teruglevering te melden via www.energieleveren.nl. Een veelgestelde vragenlijst over dit onderwerp kunt u hier downloaden. Naast het doen van een melding aan de netbeheerder dient uw installatie aan een aantal technische voorwaarden te voldoen. Deze voorwaarden staan vermeld in de Netcode Elektriciteit en de Europese netwerkcode Requirements for Generators. Bij vragen hierover kunt u meer lezen op onze Vraag & Antwoord pagina onder het kopje Teruglevering.

 

Europese netwerkcodes

De Europese codes voor elektriciteit zijn acht Europese Verordeningen, waarin de spelregels voor de Europese interne elektriciteitsmarkt staan. Deze codes moeten zorgen voor uniformiteit binnen de Europese Unie op het gebied van onder meer leveringszekerheid, netveiligheid en het faciliteren van de energietransitie.

 

In de Europese codes staan spelregels, zoals:

  • aan welke eisen nieuwe verbruiks- en productie-eenheden moeten voldoen.
  • hoe netbeheerders en beurzen moeten samenwerken om elektriciteit over de landsgrenzen van Europa te transporteren
  • hoe de Europese netbeheerders het elektriciteitsnet stabiel moeten houden

 Meer lezen over de Europese codes