Hoe gaat Enduris om met het coronavirus? Meer informatie

Zonnepanelen aansluiten

Steeds meer Nederlandse huishoudens kiezen voor zonne-energie. Dat is een goede zaak, maar het kan gevolgen hebben voor het elektriciteitsnetwerk. Om het transport van energie ook in de toekomst vlekkeloos te laten verlopen is het verstandig te checken of uw zonnepanelen op een juiste manier in uw meterkast zijn aangesloten. Zo zorgen we nu en in de toekomst voor een evenwicht op het elektriciteitsnetwerk.

Aansluiten

Een aanzienlijk deel van de meterkasten heeft een zogenaamde driefasen-aansluiting. De zonnepanelen zijn door uw installateur aangesloten op fase 1, fase 2, fase 3 of verdeeld over de drie fasen. Het gelijkmatig verdelen van de zonnepanelen over de drie fasen is de meest optimale manier om uw zonnepanelen aan te sluiten. Heeft u een drie-fasen aansluiting en kiest u er voor om uw zonnepanelen op één fase aan te sluiten? 

Vuistregel 

Om problemen met zonnepanelen te voorkomen, heeft Enduris een vuistregel ontwikkeld. Deze vuistregel geldt alleen voor driefasen-aansluitingen. Op basis van het huisnummer kan uitgerekend worden op welke fase de zonnepanelen aangesloten dienen te worden. Als iedereen deze vuistregel hanteert, neemt de kans op ernstige asymmetrie in het elektriciteitsnet sterk af. De vuistregel is als volgt:

  1. Neem het huisnummer van de betreffende aansluiting;
  2. Neem de toevoeging aan het huisnummer en zet deze om naar een cijfer (geen toevoeging=0, A=1, B=2, C=3, D=4, enz.);
  3. Tel het huisnummer en de omgerekende toevoeging bij elkaar op;
  4. Deel de uitkomst door drie;
  5. Bepaal de rest;
  6. Is de rest gelijk aan 1? Dan dienen de zonnepanelen op fase 1 aangesloten te worden;
  7. Is de rest gelijk aan 2? Dan dienen de zonnepanelen op fase 2 aangesloten te worden;
  8. Is de rest gelijk aan 0? Dan dienen de zonnepanelen op fase 3 aangesloten te worden.

Fasulator

Nog makkelijker is het om de juiste fase via de fasulator te berekenen. Met één druk op de knop heeft u direct de juiste uitkomst.

 

Let op: 

Per 1 januari 2019 realiseert Enduris in nieuwe situaties alleen nog maar 3 fasen aansluitingen.

Eén van de voordelen is dat Enduris hierdoor maatregelen kan nemen om problemen in het elektriciteitsnet te beperken.

De Fasulator hoeft bij aansluitingen die na 2018 gerealiseerd zijn daarom niet meer toegepast te worden bij het aansluiten van zonnepanelen.  

 

De Fasulator is beschikbaar als webapplicatie die na één keer openen ook offline te gebruiken is. Download de Fasulator ook als app voor uw smartphone of tablet.

 

Fasulator webapplicatie