Hoe gaat Enduris om met het coronavirus? Meer informatie

Zeeuwse duurzame energieprojecten

Duurzaam energieproject: Vlissingen-Oost

In Nederland komen we iedere dag een stapje dichter bij een duurzame samenleving. Zeeland draagt eveneens bij aan de Nederlandse en daarmee aan de Parijse klimaatdoelstellingen. Dit doen we binnen het Zeeuwse Energieakkoord, wat zich vertaalt naar de Regionale energiestrategie (RES). Ofwel Parijs op z’n Zeeuws. Met een aantal partijen waaronder Enduris werken we binnen de RES samen om de grote energietransitie puzzel op te lossen. Een van deze puzzelstukjes is het duurzame project Vlissingen-Oost waar we als netbeheerder de ‘stopcontacten’ ontwikkelen voor projecten van decentrale opwek (zon & wind). Zo maken we samen werk van een leefwereld vol nieuwe energie en bouwen we aan een duurzame toekomst. Voor iedereen.

Hoe gaan we het doen?

Het was even puzzelen; hoe komen we tot de beste oplossing binnen dit project? Een duurzaam en innovatief project door een boring van 50 meter diep en 1500 meter lang onderdoor de haven van Vlissingen-Oost. De kabels van zo'n 'stopcontact' worden vervolgens op het hoofdverdeelstation van Enduris aangesloten. Bij de realisatie zijn verschillende partijen betrokken waar we nauw mee samenwerken om tot de beste oplossingen te komen; van technische tekentafel tot eigenaren van de grond of natuurbescherming.

Winddoelstelling 2030

Deze nieuwe windmolens, (17% = ruim 28MW), zijn dan grofweg goed voor het energieverbruik van 20.000 woningen.

Wat levert het op?

Met dit project faciliteren we alleen al 17% van de resterende regionale doelstelling op het gebied van windenergie. Dit betekent dat we 20.000 huishoudens van duurzame energie kunnen voorzien. Om een beeld te schetsen; de gemeente Middelburg bestaat uit 22.000 huishoudens. Een puzzelstukje dat we graag aanleggen in het grotere geheel. 

 

Een uniek project in Zeeland en zelfs in Nederland, waar we trots op zijn!