Hoe gaat Enduris om met het coronavirus? Meer informatie

Meer lezen over rolverdeling

Het is niet voor iedereen duidelijk wat het verschil is tussen een energieleverancier en een netbeheerder. Hieronder leggen we het verschil uit.

Wat is een energieleverancier?

De energieleverancier levert gas en elektriciteit. Sinds 1 juli 2004 bent u vrij om uw energieleverancier te kiezen. Om die vrije keuze in de praktijk mogelijk te maken, is de energiesector in de afgelopen jaren anders georganiseerd. Energiebedrijven die vóór de liberalisering het transportnetwerk én de levering van energie verzorgden, zijn gesplitst in energieleveranciers en netbeheerders.

 

Welke leverancier u ook kiest, de leveringszekerheid blijft gelijk. Elektriciteit en gas worden namelijk via kabels en leidingen getransporteerd die in beheer en onderhoud zijn van uw regionale netbeheerder.

Wat is een netbeheerder?

De netbeheerder zorgt voor de aanleg en het onderhoud van het leidingennet en de aansluitingen. De energie die u afneemt van uw energieleverancier transporteert de netbeheerder naar uw huis. U kiest zelf uw energieleverancier, maar uw netbeheerder wordt bepaald door de regio waarin u woont. Als u in Zeeland woont, dan is Enduris uw netbeheerder. Wij zorgen voor een ongestoorde levering en wanneer er onverhoopt een storing optreedt, verhelpen wij de storingen in het energienetwerk.

Rolverdeling netbeheerder en energieleverancier

Als gevolg van een wetswijziging is uw energieleverancier vanaf 1 augustus 2013 het aanspreekpunt voor vragen en opmerkingen over de factuur. Daarnaast is uw energieleverancier vanaf dat moment verantwoordelijk voor het vaststellen van meterstanden en het beantwoorden van vragen daarover. Enduris is en blijft eerste aanspreekpunt voor wijzigingen aan de energieaansluiting, het afhandelen van storingen via het Nationaal storingsnummer 0800 9009, de gas- en elektriciteitsmeter en de aansluit- en transportovereenkomst.

 

De netbeheerder is verantwoordelijk voor:

  • het plaatsen, vervangen en verwijderen van de meter;
  • het administratief uit-/aanzetten van de slimme meter;
  • het beschikbaar stellen van de meterstanden aan de energieleverancier.

 

De energieleverancier (en onafhankelijke dienstaanbieder) is verantwoordelijk voor:

  • het geven van inzicht in het energieverbruik;
  • het ontwikkelen/beschikbaar stellen van middelen die inzicht geven in energiebesparingsmogelijkheden (gadgets, applicaties, displays).