Hoe gaat Enduris om met het coronavirus? Meer informatie

Nieuws en publicaties

42 hennepkwekerijen in Zeeland stalen 1 miljoen kilowattuur aan stroom

Netbeheerder Enduris stopte in 2020 samen met politie en gemeenten 51 illegale hennepkwekerijen in Zeeland. Bij 42 hennepkwekerijen was er sprake van energiediefstal en een brandgevaarlijke situatie. Gezamenlijk stalen de hennepkwekerij voor 1 miljoen kilowattuur aan stroom. Dat is het vergelijkbaar met het jaarverbruik van 370 huishoudens.

 

Enduris maakt zich al jaren hard voor het oprollen van hennepkwekerijen. Bij hennepkwekerijen worden vaak brandgevaarlijke situaties aangetroffen. Dit komt door geknoei met elektriciteit en diefstal van grote hoeveelheden stroom. Hierdoor is er een groot risico op oververhitting en kortsluiting met brand als gevolg. Naast brandgevaar leidt de energiediefstal tot maatschappelijke kosten. De kosten voor het oprollen van de hennepkwekerijen en de energiediefstal worden verhaald op de daders, maar dat lukt niet in alle gevallen.

 

Vermoeden van hennepkwekerij? Geef het door!

Om kwekerijen op te kunnen sporen zijn Enduris en politie afhankelijk van tips van bewoners. Iedereen die iets verdachts ziet of ruikt, kan dat direct melden bij politie 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. Je kunt een hennepkwekerij herkennen aan:

  • een sterke hennepgeur;
  • constant zoemend of ronkend geluid;
  • beslagen/afgeplakte ramen of gordijnen die nooit opengaan;
  • verdachte activiteit in de nacht; heen en weer lopen met vuilniszakken;
  • illegale aanpassingen van de huisaansluitkast in de meterkast.