Nieuws en publicaties

Brandgevaar door energiediefstal

Zeeland: 76 hennepkwekerijen opgerold in 2017

 

In 2017 hebben de Nederlandse netbeheerders energiediefstal gestopt bij bijna 3300 hennepkwekerijen. In Zeeland ging het om 76 kwekerijen. Energiediefstal jaagt de maatschappij op kosten en zorgt bovendien voor onveilige, brandgevaarlijke situaties voor omwonenden. Netbeheerders zetten daarom in op meer prioriteit bij politie, Openbaar Ministerie en overheden voor de aanpak van illegale hennepteelt.

 

Brandgevaar
Een hennepkwekerij heeft meestal een illegale en onveilige aansluiting op het energienet. Ook de elektrische aansluiting in het pand zelf zit vaak amateuristisch in elkaar. Bovendien is het stroomverbruik vaak hoog en langdurig (12 tot 18 uur per dag). Dat zorgt voor ronduit gevaarlijke situaties, vanwege het constante risico van oververhitting, smeltende kabelisolatie, kortsluiting en brand.

 

Maatschappelijke kosten

Naast brandgevaar leidt de energiediefstal ook tot maatschappelijke kosten. In totaal zijn er naar schatting zo’n 30.000 hennepkwekerijen in Nederland, die elk jaar bijna 1 miljard kWh aan elektriciteit stelen. Dat is meer dan alle huishoudens in Rotterdam in een jaar verbruiken. De Nederlandse maatschappij draait op voor ongeveer € 60 miljoen aan kosten voor de gestolen stroom.

 

Vermoedens van hennepkwekerij? Geef het door!

Omwonenden kunnen helpen bij het signaleren en opsporen van hennepkwekerijen. Iedereen die iets verdachts ziet of ruikt, kan dat direct melden bij Meld Misdaad Anoniem (0800 – 7000) of bij de politie (0900-8844).