Nieuws en publicaties

Energiediefstal bij 4300 hennepkwekerijen gestopt

In 2016 zijn 4300 hennepkwekerijen opgerold waar in totaal ongeveer 136 miljoen kWh aan elektriciteit was gestolen. Energiediefstal vindt plaats via illegale en onveilige aftakkingen in het elektriciteitsnet. Netbeheerders hebben de veiligheid van de energieaansluiting in de betreffende panden hersteld en zoveel mogelijk kosten alsnog verhaald op de criminelen. Eerlijke consumenten mogen immers niet opdraaien voor de kosten van fraude en de maatschappij moet zo veel mogelijk worden beschermd tegen brandgevaar door ondeskundig aangelegde installaties.

 

Brandgevaar

Naar schatting wordt jaarlijks voor bijna 1 miljard kWh stroom illegaal afgetapt door hennepkwekerijen. Dat is meer dan alle huishoudens in Rotterdam in een jaar verbruiken. Energiediefstal zorgt voor onveilige situaties. Het risico op kortsluiting en brand is groot als er wordt geknoeid met aansluitingen. Dat levert een direct gevaar op voor omwonenden. Politie en netbeheerders werken daarom intensief samen aan het opsporen van hennepkwekerijen en het beëindigen van onveilige situaties.

 

Fraude

Wie wordt betrapt op energiefraude moet de netto gestolen energie in kWh terugbetalen aan de netbeheerder. Dit bedrag ligt ongeveer 70% lager dan de prijs die consumenten betalen. Hierdoor blijkt energiefraude achteraf zelfs aantrekkelijk en een steeds groter probleem.

 

Mogelijke hennepkwekerij in de buurt? Meld het!

In Nederland zijn naar schatting ongeveer 30.000 hennepkwekerijen. Die komen niet alleen voor in afgelegen loodsen, maar steeds vaker ook in woonwijken. Omwonenden kunnen helpen bij het opsporen van hennepkwekerijen en onveilige situaties met stroom. Iedereen die iets verdachts ziet of ruikt, kan dat melden bij Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer 0800-7000.

 

Netbeheer Nederland

Netbeheer Nederland staat namens alle energienetbeheerders voor een toegankelijk, betrouwbaar en betaalbaar energiesysteem dat de transitie naar een duurzame energievoorziening mogelijk maakt. De komende jaren maken de netbeheerders het huidige energienet klaar voor de toekomst en faciliteren zij de transitie naar duurzame energiebronnen, zoals zon en wind. Zo leveren de energienetbeheerders een bijdrage aan de doelstelling van 14% duurzame energie in 2020.

 

OnsEnergienet

Nederland heeft één van de meest betrouwbare energienetten ter wereld. Om het net ook in de toekomst betrouwbaar te houden, worden de komende jaren onder meer slimme meters aangeboden aan alle huishoudens in Nederland. De slimme meter hangt inmiddels al bij 3 miljoen consumenten in de meterkast. Meer informatie over de slimme meter en over het werk van netbeheerders vindt u op www.onsenergie.net, www.facebook.com/onsenergienet en www.twitter.com/onsenergienet. OnsEnergienet is een initiatief van de regionale netbeheerders.

 

Zeeuwse cijfers
De Zeeuwse cijfers over energiediefstal zijn als volgt:

  • In 2016 zijn in Zeeland 76 hennepkwekerijen opgerold waarbij sprake was van energiediefstal.
  • In 2016 is in Zeeland 1.886.140 kWh aan elektriciteit gestolen.
  • Hennepkwekerijen bevinden zich op industrieterreinen en afgelegen plaatsen, maar het merendeel van de Zeeuwse hennepkwekerijen is gesitueerd in woonwijken.