Hoe gaat Enduris om met het coronavirus? Meer informatie

Nieuws en publicaties

Hennepkwekerijen stelen 114 miljoen kWh stroom in 2019

In 2019 werd in Nederland energiediefstal ontdekt bij 2300 hennepkwekerijen. De ontdekte kwekerijen tapten illegaal 114 miljoen kilowattuur stroom af.  In Zeeland gaat het om 1,084281 kilowattuur stroom.

 

Energiediefstal brengt niet alleen hoge maatschappelijke kosten met zich mee, maar zorgt ook voor zeer brandgevaarlijke situaties. Dat is zorgelijk, vooral omdat illegale kwekerijen steeds vaker in woonwijken worden aangetroffen. Netbeheerders vragen politie, openbaar ministerie en overheden werk te blijven maken van de bestrijding van illegale hennepteelt.

Hennepkwekerijen worden vaak illegaal en ondeskundig aangesloten op het energienet. Ook de elektrische installatie in het pand zit vaak amateuristisch in elkaar. Dat zorgt voor gevaarlijke situaties, vooral omdat het stroomverbruik hoog en langdurig is (12 tot 18 uur per dag). Door oververhitting van (slecht aangelegde) installaties kan kabelisolatie smelten en kunnen kortsluiting en brand ontstaan. Hennepkwekerijen komen niet alleen voor in afgelegen loodsen, maar ook in woonwijken, huur en koophuizen, flats en appartementen. Zo ontstaan levensgevaarlijke situaties voor de vaak onwetende omwonenden.

 

Hoge maatschappelijke kosten

Naast brandgevaar leidt de energiediefstal tot maatschappelijke kosten. In totaal zijn er naar schatting zo’n 30.000 hennepkwekerijen in Nederland, die elk jaar bijna 1 miljard kWh aan elektriciteit stelen. Dat is meer dan alle huishoudens in Rotterdam in een jaar verbruiken. Netbeheerders (en dus alle aangeslotenen) draaien op voor ongeveer € 60 miljoen aan kosten voor de gestolen stroom en bovendien loopt de overheid rond de € 135 miljoen aan belastinginkomsten mis.

 

In 2019 ging het in de provincie Zeeland om 44 hennepkwekerijen met energiediefstal (ruim 89.000 euro aan kosten).

 

Melding doen van (mogelijke) hennepkwekerijen

Netbeheerders werken samen met partijen als politie, Openbaar Ministerie en overheden aan de opsporen van de kwekerijen. Ook omwonenden kunnen helpen bij het signaleren en opsporen van hennepkwekerijen. Iedereen die iets verdachts ziet of ruikt, kan dat anoniem melden bij Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer 0800-7000, of contact opnemen met de politie, telefoonnummer 0900-8844. Op stophennepteelt.nl leest u hoe u een hennepkwekerij kunt herkennen.

 

Zie ook https://www.netbeheernederland.nl/nieuws/hennepkwekerijen-stelen-114-miljoen-kwh-stroom-in-2019-1344