Nieuws en publicaties

Henneptelers stalen in 2018 ongeveer € 6 miljoen aan elektriciteit

In 2018 hebben de netbeheerders energiediefstal gestopt bij bijna 2600 hennepkwekerijen. Samen stalen deze henneptelers voor ongeveer € 6 miljoen aan elektriciteit. Energiediefstal jaagt de maatschappij op kosten en zorgt bovendien voor onveilige, brandgevaarlijke situaties in woonwijken. Netbeheerders blijven daarom inzetten op meer prioriteit bij politie, Openbaar Ministerie en overheden voor de aanpak van illegale hennepteelt.

 

De cijfers voor Zeeland zijn als volgt:

  • In 2018 zijn in Zeeland 46 hennepkwekerijen opgerold waarbij sprake was van energiediefstal.
  • In 2018 is in Zeeland 1.200.099 kWh aan elektriciteit gestolen.
  • Hennepkwekerijen bevinden zich op industrieterreinen en afgelegen plaatsen, maar het merendeel van de Zeeuwse hennepkwekerijen is gesitueerd in woonwijken.

Melding doen van (mogelijke) hennepkwekerijen

Hennepkwekerijen komen overal voor: in huur- en koophuizen, villa’s en appartementen, midden in woonwijken en in afgelegen loodsen. Het energienet wordt steeds digitaler waardoor energiediefstal, zoals door hennepteelt, sneller en gerichter kan worden achterhaald. Ook omwonenden kunnen helpen bij het signaleren en opsporen van hennepkwekerijen. Iedereen die iets verdachts ziet of ruikt, kan dat anoniem melden bij Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer 0800-7000, of contact opnemen met de politie, telefoonnummer 0900-8844. Op stophennepteelt.nl leest u hoe u een hennepkwekerij kunt herkennen.

 

Landelijk persbericht over hennepkwekerijen Netbeheer Nederland (14-03-2019)