Hoe gaat Enduris om met het coronavirus? Meer informatie

Nieuws en publicaties

Mijlpaal bereikt: 50.000e registratie van huishoudens met zonnepanelen in Zeeland

Op dit moment hebben ruim 50.000 huishoudens in de provincie Zeeland zonnepanelen geregistreerd bij netbeheerder Enduris. Maar liefst 25% van alle huishoudens in de provincie wekt nu z’n eigen zonnestroom op via zonnepanelen.


Op het meest zonnige moment van de dag leveren de zonnepanelen van bewoners en bedrijven van de Zeeuwse provincie een vermogen van 450 megawatt. Omgerekend leveren die zonnepanelen jaarlijks ongeveer 427 miljoen kilowattuur aan groene stroom op. Dat is genoeg om jaarlijks het elektriciteitsverbruik van gemiddeld 122.000 huishoudens CO2-neutraal te maken. In Terneuzen hebben de meeste bewoners zonnepanelen, kort daarop gevolgd door Vlissingen, Middelburg en Goes. 

 

Gemeente

Aantal klanten met zonnepanelen

Terneuzen

6.139

Vlissingen

6.025

Middelburg

5.202

Goes

5.091

Schouwen-Duiveland

4.986

Top 5 gemeenten in de provincie Zeeland met het hoogste aantal geregistreerde zonnepaneelinstallaties

Feestelijk moment
Op dinsdag 8 juni kreeg de klant met de 50.000e registratie van zonnepanelen op hun dak persoonlijk bezoek van Martin Martens, Manager Energietransitie bij Enduris. Hij feliciteerde de familie Groenendijk uit Goes met dit heuglijke feit en bracht bloemen en taart mee.
De 50.000e registratie is een bijzondere mijlpaal want in Zeeland zijn nu 1 op de 4 elektriciteitsaansluitingen met zonnepanelen geregistreerd. Daarmee is Zeeland koploper in Nederland, naast het feit dat Zeeland de provincie is met de meeste zonopbrengst.

 

Belangrijk: registreer je zonnepanelen
,,Zonnepanelen worden steeds goedkoper, zijn makkelijker te verkrijgen en zijn een aantrekkelijke investering’’, zegt Martens. ,,Al die duurzame stroom is goed nieuws want hiermee kunnen we onze CO2-uitstoot verder omlaag brengen. Een groot deel van de opgewekte zonnestroom wordt niet gelijk thuis gebruikt, maar teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Daar is het net niet altijd op berekend en dit betekent dat het hierop moet worden aangepast, bijvoorbeeld door het te vernieuwen of uit te breiden. Op die manier kan Enduris het energienet stabiel en betrouwbaar houden, zodat iedereen gebruik kan maken van duurzame elektriciteit. Het is daarom belangrijk dat je als gebruiker je zonnepanelen registreert via www.energieleveren.nl.”

Gebruik elektrische apparaten als het zonnig is
Zonnepanelen leveren de meeste stroom als de zon rond het middaguur hoog aan de hemel staat. Door de groei van het aantal zonnepanelen wordt de belasting van het elektriciteitsnet midden op de dag steeds groter. Er ontstaat een piek in elektriciteitsproductie. Om te zorgen dat Enduris niet overal nieuwe kabels hoeft te leggen om die piek op te vangen, kunnen consumenten helpen. Bijvoorbeeld door op zonnige dagen juist overdag elektrische apparaten, zoals de wasmachine, droger of vaatwasser aan te zetten. Dat beperkt de piek en de huishoudelijk apparaten draaien ook nog eens op 100% lokale, groene stroom.

 

Over Enduris
Enduris is de regionale netbeheerder in Zeeland voor elektriciteit en gas. Enduris staat voor veilig, betrouwbaar en kostenefficiënt beheer van de gas- en elektriciteitsnetten in Zeeland. Enduris is verantwoordelijk voor de aanleg, het onderhoud en de ontwikkeling van deze netten. Enduris is onderdeel van Stedin Groep.