Nieuws en publicaties

Netbeheerders gaan beperkt aantal gasmeters vervangen

Gasmeters zijn veilig, maar voldoen mogelijk niet aan vereiste levensduur
De netbeheerders vervangen in totaal ongeveer 40.000 gasmeters die niet volledig voldoen aan de productspecificaties. Voor Enduris gaat het om 159 gasmeters. Het gaat om een beperkt deel van de meters van het merk Landis + Gyr die zijn geplaatst in de periode juni-augustus 2016. Bijna de helft van de 40.000 meters is inmiddels al vervangen.

In september 2016 meldde Landis + Gyr dat deze gasmeters een iets te korte schroefdraad hebben. Hierop hebben netbeheerders zelf in een proefopstelling de bevestiging van de bewuste meters getest en hebben vervolgens een extra onderzoek laten doen door KIWA. Daaruit is gebleken dat de bevestigde meters veilig genoeg zijn en deugdelijk functioneren.

Uit aanvullend onderzoek naar mogelijke effecten op de lange termijn blijkt volgens Holland Innovative echter dat nog niet volledige garantie kan worden gegeven of de betreffende meters de normale levensduur van minimaal 20 jaar mee kunnen. KIWA bevestigt dit. Netbeheerders vinden het belangrijk dat meters minimaal 20 jaar goed en veilig kunnen blijven functioneren en hebben daarom besloten de meters de komende tijd te vervangen.

Enduris houdt exact bij welke meter bij een klant wordt geplaatst. De locatie van  meters met een kortere schroefdraad zijn dus bekend. Enduris zal binnen afzienbare tijd contact met deze klanten opnemen om een afspraak te maken voor vervanging. U hoeft zelf dus niets te doen en u kunt de gasmeter tot de vervanging veilig blijven gebruiken.

 

Naar vraag en antwoord over dit onderwerp