Hoe gaat Enduris om met het coronavirus? Meer informatie

Nieuws en publicaties

Nieuwe tarieven voor netbeheerder Enduris in 2021

De tarieven voor het transport van elektriciteit en gas door netbeheerder Enduris stijgen in 2021 licht. Een gemiddeld huishouden gaat € 3,23 per maand meer betalen. In 2021 zijn de netbeheertarieven voor een woning met een gas- en elektriciteitsaansluiting € 454,22 (incl. BTW) per jaar. Consumenten betalen de tarieven van Enduris via de energierekening van hun energieleverancier. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de tarieven van Enduris vastgesteld. 

 

Enduris investeert volop om het gas- en elektriciteitsnet klaar te maken voor de energietransitie. Die energietransitie is in volle gang. Zonnepanelen op daken van consumenten, maar ook zonneweides en windmolenparken wekken steeds meer duurzame elektriciteit op. En tegelijkertijd gebruiken woningen en bedrijven voortdurend meer energie voor het opladen van elektrische auto’s, het verwarmen van woningen met warmtepompen en koken op inductie. Het vraagt een flinke investering in de energienetten om dit mogelijk te maken.

 

Netbeheerkosten

Komend jaar stijgen bij Enduris de tarieven voor gas met ongeveer 5% en voor elektriciteit met ongeveer 12%. De ACM stelt jaarlijks de maximale tarieven voor transport en aansluiting op de elektriciteits- en gasnetten vast. De tarieven die Enduris hanteert, zijn gebaseerd op de kosten van het beheer en onderhoud van energienetten in Nederland. Een compleet overzicht met toelichting op de tarieven vind je hier.

 

Over Enduris

Enduris is de regionale netbeheerder in Zeeland voor elektriciteit en gas. Enduris is onderdeel van Stedin Groep en staat voor veilig, betrouwbaar en kostenefficiënt beheer van de gas- en elektriciteitsnetten in Zeeland. Enduris is verantwoordelijk voor de aanleg, het onderhoud en de ontwikkeling van deze netten. Zeeuwse klanten rekenen op ons. Dag en nacht. Want energie is onmisbaar geworden in de wereld waarin wij leven. De energietransitie vraagt om flinke aanpassingen van het energienet, of beter gezegd, ons energiesysteem. Als we samen de mouwen opstropen, krijgen we het voor elkaar. Dan is energie in onze leefwereld straks net zo vanzelfsprekend als vandaag.