Hoe gaat Enduris om met het coronavirus? Meer informatie

Nieuws en publicaties

Tijdelijke oplossing ‘groeipijn’ op elektriciteitsnet van Schouwen-Duiveland en Tholen niet mogelijk

De afgelopen jaren zijn er veel zonnedaken op Schouwen-Duiveland en Tholen gebouwd. Die produceren samen meer elektriciteit dan er wordt afgenomen in het gebied. Dit zorgt voor groeipijn. Een onafhankelijk bureau zocht voor Enduris uit of het mogelijk is tijdelijk de groeipijn te verlichten, maar dat blijkt niet het geval. Dit betekent dat Enduris tot op z’n vroegst 2025 niet kan garanderen dat nieuwe, grote zonnedaken hun elektriciteit kwijt kunnen op het net van Schouwen-Duiveland en Tholen.

 

Het bureau keek of het mogelijk was om met partijen afspraken te maken over het schuiven met vraag en aanbod van elektriciteit om zo het net op drukke momenten te ontlasten. Dit blijkt echter geen oplossing. Er zitten niet genoeg partijen in het gebied om het net echt te kunnen ontlasten. Daarnaast is het elektriciteitsnet technisch niet uitgerust om dit mogelijk te maken. Als laatste punt concludeert het bureau dat de wetgeving niet toestaat dat er voor een periode langer dan vier jaar met een tijdelijke oplossing wordt gewerkt.

,,Dit is een domper’', zegt Martin Martens, manager energietransitie van Enduris. ,,Dit betekent dat we voor veel van de nieuwe, grote projecten op Schouwen-Duiveland en Tholen de duurzame elektriciteit niet kunnen transporteren. Maar het is geen 100% nee. We zijn volop in gesprek met partijen en overheden om te kijken hoe we duurzame energie op de twee eilanden kunnen realiseren.’'

Capaciteit vergroten

Er is nu sprake van een structureel capaciteitsprobleem op elektriciteitsnet van de twee eilanden. Dit is op te lossen door de capaciteit van het net te vergroten. Voor Schouwen-Duiveland en Tholen gebeurt dat door een extra aansluiting op het landelijk hoogspanningsnet van TenneT te maken. Dit is een tijdrovende klus van gemiddeld zo’n zeven tot tien jaar. TenneT en Enduris zijn nu tweeënhalf jaar bezig met de voorbereidingen. TenneT verwacht dit jaar het project te starten. Naar verwachting is de aansluiting op het hoogspanningsnet op z’n vroegst 2025 gereed.   

Alleen grote projecten

Het capaciteitsprobleem is alleen van toepassing voor grootverbruikersaansluitingen zoals een bedrijfshal die vol met zonnepanelen worden gelegd. Voor hen is het ook niet mogelijk om een ‘transportindicatie’ voor het gebied aan te vragen. Voor consumenten verandert er niets. Die kunnen nog steeds hun zonnepanelen aansluiten en de zonnestroom leveren aan het net van Enduris.

Regionale energiestrategie

Het capaciteitsprobleem heeft vooralsnog geen gevolgen voor de Zeeuwse regionale energiestrategie (RES). In de RES maken provincies, gemeenten, netbeheerders en andere belanghebbenden afspraken over de plaats en hoeveelheid van nieuwe zon- en windparken. In deze plannen is al meegenomen dat het elektriciteitsnet op Schouwen-Duiveland en Tholen op korte termijn vol raakt.

 

Bekijk hier het onderzoek van D-Cision over de toepassing van congestiemanagement in de 50 kV Noordring.

 

Meer informatie over de actuele netcapaciteit vindt u hier.