Nieuws en publicaties

Vanaf 1 januari 2019 geen nieuwe 1 x 40 A elektriciteitsaansluitingen meer

Vanaf 1 januari 2019 vervalt voor onze klanten de optie 1 x 40 A  bij een aanvraag van een elektriciteitsaansluiting aansluiting. 

Waarom?
Er is steeds minder vraag naar nieuwe 1 x 40 A aansluitingen. Op een 3 x 25 A aansluiting kan tegen de zelfde kosten meer vermogen afgenomen worden. Door een wijziging in de voorschriften zijn de kosten van een 1-fase binnen installatie tegenwoordig gelijk aan die van een 3-fasen installatie. Door o.a. de energietransitie neemt de vraag naar een hoger af te nemen of in te voeden vermogen toe, bijvoorbeeld door toepassing van zonnepanelen. Als een woning 1-fasig aangesloten is, moet deze vaak worden omgebouwd naar 3-fasen. De klant moet hiervoor een tarief betalen en is hier vaak (terecht) niet blij mee. Daarom stopt Enduris per 1 januari 2019 met het aanbieden van  1 x 40 A aansluitingen in de nieuwbouw. 


Wijziging van een bestaande 1-fase aansluiting

Wel zullen wijzigingen van bestaande 1-fase aansluitingen 1-fasig uitgevoerd blijven worden, anders moeten onze klanten kosten maken voor het aanpassen van zijn installatie. 

Efficiënter aansluitproces
We verwachten dat deze nieuwe werkwijze naast een hogere tevredenheid bij klanten, ook tot een efficiënter aansluitproces gaat leiden. De materialen van 3-fasen aansluitingen zijn iets duurder, maar doordat we efficiënter kunnen werken verwachten we deze meer kosten ruim te kunnen compenseren. 

 

Kortom een win-win situatie voor alle partijen!